Onze leden deel 10 | Babs

Wie ben ik?

Ik ben Babs, net 59 geworden en getrouwd met Hans, penningmeester van Nieuw Alphen. Ik ben geboren in Gorinchem, als oudste zus, in een gezin met 3 kinderen en ouders met een eigen schoenenzaak. We woonden boven de winkel, midden in de stad. De weekenden en vakanties brachten we door op de camping en later veranderde dat in een zomerhuisje met een grote tuin. Daar leerde ik spelenderwijs het tuinieren van mijn ouders. In mijn herinnering was het een paradijs vol notenbomen, bramenstruiken en paarse bloemen.

In het dagelijkse leven werkte ik als HR-adviseur. Sinds mei 2023 ben ik gestopt met werken en ga ik genieten van wat ik mijn pre-pensioen noem. Op dit moment wonen mijn studerende zonen Tobias en Florian nog thuis, maar beiden hebben de ambitie dit jaar het huis uit te gaan.

Eten uit onze eigen tuin

Hans en ik hebben elkaar in 2010 ontmoet. Na jaren van latten is Hans, Amsterdammer in hart en nieren, toch richting Alphen aan den Rijn gekomen. Ons plan was om samen een levensloopbestendig huis te kopen met een grote tuin. In die tuin zou zoveel mogelijk eetbaars moeten staan. 4 jaar geleden vonden we dat huis. En toen de aannemer het huis aan het verbouwen was, waren wij al volop in de tuin bezig, om die naar onze zin te maken. Inmiddels hebben we de boel al 3x omgegooid en begint het eindelijk een beetje naar onze zin te worden. We zijn trots op onze enorme walnotenboom, al het fruit dat we aangeplant hebben en onze 5 prachtige krielkipjes.

Zelfvoorzienend leven

Sinds een kleine 3 jaar kijk ik een stuk kritischer naar de wereld en ben ik zelfvoorzienendheid nog belangrijker gaan vinden. Ik ben blij dat ik Hands On heb gevonden en vanaf het begin heb kunnen meebouwen aan Nieuw Alphen. Daar heb ik hele mooie lieve mensen leren kennen. Voor mij was de keuze voor Domein Voedsel een voor de hand liggende. Ik rolde erin en we gingen met een groepje aan de slag om te formuleren waar we aan wilden gaan werken. Vervolgens werd ik gevraagd om domein coördinator te worden.

Nieuw Alphen en voedselzekerheid

Vanuit Domein Voedsel werken we met het hele team aan voedselzekerheid. Sinds de zomer van 2022 hebben we een wekelijkse voedseluitgifte. We brengen de lokale boer en consument bij elkaar in een korte keten, leveren gezonde, biologische en onbespoten producten. We weten waar ons voedsel vandaan komt en werken zoveel mogelijk verpakkingsvrij.

En nu ik ben gestopt met werken, heb ik tijd om me te verdiepen in een volgende stap. Namelijk het opzetten van een echte voedselcoöperatie. En ga ik al die andere dingen doen waar ik tot nu toe niet aan toegekomen ben. Ik wil me nog meer bezighouden met de tuin, lekker kleine klusjes doen zoals een meubeltje opknappen, schilderen, fröbelen enzovoort.

Het stokje gaat naar…

Ik geef het stokje door aan Freek, die ik heb leren kennen in domein Wonen/Nuts waar ik ook deel van uitmaak.

Lezen over onze andere leden? Klik hier.

Onze leden deel 10 | Babs