Verslag Survi-Festi-Val – Derde editie juni 2024

Waarom Survivallen?

Het Survi-Festi-Val is 3 jaar geleden ontstaan vanuit domein Wonen/Nuts met als doel om op een toegankelijke en praktische manier bezig te zijn met basic survival skills, waaronder op houtvuur koken en eenvoudig overnachten. Daarnaast is het gezellig en verbindend.

Plannen bijstellen

De uitdaging bij jaarlijkse evenementen zoals het Survi-Festi-Val is hoe je het voorgaande jaar gaat overtreffen, of op z’n minst evenaren. Nou, qua weer hadden we onze voorzorgsmaatregelen getroffen, door het niet in april, maar in juni te organiseren. Helaas zijn de weergoden ons al maanden niet goed gezind en bleek het onmogelijk op de gebruikelijke plek, bij de vuurcirkel, het festival te houden. Ook was het onwenselijk om de tenten op het grasveld daarachter op te zetten door al het water dat erop stond. Daarop hebben we besloten ditmaal de faciliteiten van Ewout en Larissa aan de voorzijde van het perceel te gebruiken, dus op de tegels en daarnaast de schuur tot slaapzaal om te toveren.

Haan slachten en soep maken

Vol enthousiasme begon het organiserende team de dag met het inrichten van terrassen, opzetten van de partytent, boodschappen uitpakken, activiteiten voorbereiden en spullen klaarzetten. Deze keer was het naast het jaarlijkse rocketstove bouwen en vuurmaken mogelijk om te duiken in de techniek van het dierenvallen maken, een waterzuiveraar te bouwen en van dichtbij mee te maken hoe je een haan slacht. Daarbij heeft Ewout ons met veel geduld  meegenomen in alle details en wetenswaardigheden.  Het eerste, meest spannende moment in dit proces vond niet iedereen even leuk. Sommigen kozen ervoor om daar niet naar te kijken. En iedereen die wilde mocht meehelpen om de veren te plukken, om een gevoel te krijgen hoe dat is.

De kinderen vermaakten zich ondertussen heerlijk met rondrennen, schommelen en op de trampoline spelen. De uitleg over de dierenvallen was populair bij deze doelgroep.

Nadat de kip klaar was voor gebruik werd het tijd om aan de avondmaaltijd te gaan werken. Volledig organisch ontstond er een groepje dat zich bezighield met het maken van de soep en een ander groepje werkte aan het maken van platbroodjes. Op de centrale vuurplaats bakte Ewout de eerste serie broodjes voor bij de borrel. Door een klein buitje lieten we ons niet uit het veld slaan. Schuilen kon in de kas en onder de partytent. Het was weer snel droog en iedereen kon z’n activiteiten weer hervatten. Rond het vuur verzamelden we voor de soep, gevolgd door gepofte aardappel met kruidenboter en geroosterde paprika en courgette. En ook dit jaar ontbrak de Jaegermeister niet. Speciaal voor de kinderen sloten we af met het roosteren van marshmallows.

Een zonnige ochtend

Een aantal deelnemers besloot toch thuis te gaan slapen. De harde kern van overnachters had prima geslapen en werd ‘s ochtends verwend met helder weer en een warm zonnetje. Bij de vuurplaats werd in de Dutch Oven vers brood gebakken. Heerlijk met roomboter en de eigen honing van Ewout en Larissa of met een gebakken of gekookt eitje. Toen iedereen voldoende had gegeten en de koffie en thee op waren hebben we gezamenlijk opgeruimd en vertrok iedereen met nieuw gemaakte herinneringen naar huis. Inmiddels hebben verschillende deelnemers foto’s gedeeld in de groep. Iedereen bedankt daarvoor.

Speciale dank gaat uit naar Ewout en Larissa voor hun gastvrijheid en het wederom beschikbaar stellen van hun landgoed.

Wij van nuts/wonen gaan vast nadenken over 2025!

Babs

Verslag Survi-Festi-Val – Derde editie juni 2024