Eén jaar Nieuw Alphen: een terugblik door Rosanne en Larissa

Met zijn drieën vormen Hans, Larissa en Rosanne sinds 6 mei 2022 het bestuur van vereniging Nieuw Alphen. Met de leden is 6 mei 2023 het éénjarig bestaan gevierd tijdens een gezellig feest.

Larissa en Rosanne krijgen enkele vragen voorgeschoteld en gaan met elkaar in gesprek om terug te blikken èn vooruit te kijken over alles wat er is gebeurd.

  1. Hoe is het idee voor Nieuw Alphen ontstaan? (red: hierna te noemen: NA)

Rosanne: “Het idee van NA is ontstaan na een uitstapje naar Gouda waar een gezellige borrel was bij een heerlijk haardvuurtje zonder QR, voor de bewuste mensen die een relatie hadden met het thema ‘Gezondheid’. Naar aanleiding daarvan heb ik de telegramgroep ‘Hands-on’ in het leven geroepen omdat ik vond dat het tijd was om iets te gaan doen. Om te bouwen en te creëren. Hier bleek onder de bewuste mensen in de regio veel animo voor te zijn en van het één kwam het ander; na twee weken was de eerste samenkomst bij mij thuis.”

  1. Is Nieuw Alphen aangesloten bij Society 4.0?

Larissa: “Nee, daar zijn we niet bij aangesloten. Er is gedegen onderzoek gedaan of dit voor ons een goede optie was, maar na dit onderzoek waren we als groep ervan overtuigd dat we voldoende kennis in huis hadden (en hebben) om een vereniging te worden zonder Society 4.0 Het commerciële karakter sprak ons iets minder aan.”

  1. Wat was jullie doel toen jullie begonnen en is dat na dit jaar veranderd of nog hetzelfde gebleven?

Rosanne: “Het doel van NA bij aanvang was bouwen en creëren. Inmiddels is dat; investeren in wat er al staat! In het begin hadden we allemaal grootse plannen. De behoefte van de leden lijkt inmiddels veranderd te zijn, we kijken nu naar wat er is als solide basis en willen daar graag in investeren.”

  1. Wat doen jullie zelf binnen Nieuw Alphen naast jullie bestuurlijke functies?

Larissa: “Naast secretaris in het bestuur ben ik heel actief in Domein Voedsel, hierin houden we ons bezig met de op te richten voedselcoöperatie en de wekelijkse voedseluitgifte. Ook ben ik bezig in de domeinen Educatie en Gezondheid. Verder ben ik ook onderdeel van de werkgroep Communicatie en Organisatie. In deze werkgroep houden we ons bezig met de externe uitingen als de flyer, onze website, etc.”

Rosanne: “Ik ben de voorzitter van het bestuur en neem deel in Domein Gezondheid. Vanuit dit domein zijn meerdere werkgroepen bezig, o.a. de kruidenapotheek en de moestuingroep maak ik deel vanuit. Ook werk ik mee in de werkgroep Communicatie en Organisatie. Ik vind het leuk om teksten te schrijven en mee te lezen met alles wat de werkgroep doet!”

  1. Wat vinden jullie het allerleukst hieraan?

Larissa: “Het allerleukste vind ik  dat ik zo veel lieve mensen heb leren kennen waarvan je weet wat je aan ze hebt. Ik ben er super trots op dat de voedselcoop zo goed loopt. Het meeste geniet ik van de feestjes die we met elkaar hebben!”

Rosanne: “Ik geniet het meeste van de verbinding met mensen die (veelal) hetzelfde in het leven staan. Die zien wat jij ziet en voelen wat jij voelt en waarmee je dus op een andere manier kunt verbinden en elkaar aan kunt vullen.”

  1. Wat vinden jullie minder leuk of lastig?

Larissa: “Dat de behoefte nu wat minder lijkt te zijn aan het bouwen met elkaar. Juist nu we wat meer ‘lucht’ hebben zou het mooi zijn om er met elkaar voor te gaan.”

Rosanne: “Hier sluit ik me bij aan. Daarnaast merk ik dat mijn hart graag meer zou doen en bijdragen maar zowel mijn agenda als mijn energie laten me anders weten.”

  1. 6 mei 2024, wat hopen jullie dan voor de vereniging?

Rosanne: “Dat er nog steeds progressie zit in alles wat we hebben opgebouwd!”

  1. Wat was/is jullie favoriete moment of evenement geweest?

Larissa: “Vrijwel alles wat we voor het eerst deden; de eerste keer ‘stiekem’ samenkomen, het eerste Survivalfestival, de Natuurmarkt in Park Zegersloot met onze kraam. Maar voornamelijk het samenkomen met elkaar, altijd echt heel fijn.”

  1. Is er ook contact met andere regio’s?

Rosanne: “Jazeker, al fluctueert dat wel qua intensiteit. Het is fijn om verbinding met andere regio’s te houden en elkaar aan te sterken. We weten elkaar te vinden als het nodig is!”

  1. Wat is jullie wens voor de toekomst? Niet alleen Nieuw Alphen, maar voor het collectief?

Rosanne: “Dat de trein blijft rijden, dat we onszelf en de wereld zoals we die zouden willen zien kunnen blijven ervaren en ontwikkelen”.

Larissa: “Onlangs heb ik een tekst geschreven in onze chat toen we één jaar bestonden. Die zou ik hier graag nog willen delen:

– 1 jaar Nieuw Alphen –

Doet het ertoe dat we anders willen zijn dan een schaap wat de kudde volgt? Ja het doet ertoe… Het leven wordt rijker, mooier en meer van jezelf. We geven onze kinderen iets waardevols mee. Als je iets wil kan je dat creëren. Verander de wereld en begin bij jezelf. Tijd en energie investeren in dat wat er werkelijk toe doet, kan alleen maar heel veel moois opleveren. Veel mensen zakken terug in oude gewoontes en gemak, maar is het niet zo dat de moeilijke route je veel meer voldoening geeft? Voldoening, trots en zelfvertrouwen! Geef niet op, geef niet toe, blijf bij je eigen standpunten, hou de regie in je eigen leven. Je krijgt wat je geeft! Bouwen en creëren voor de toekomst is wat mij helpt om de stilte voor de toekomst te vullen…”

 

Red: hier sluiten we graag mee af. Met dank aan Larissa en Rosanne voor dit gesprek.

 

 

Eén jaar Nieuw Alphen: een terugblik door Rosanne en Larissa