Onze leden deel 8 | Sonia

Bedankt Leo voor het opgooien van de pen, waardoor ik een stukje in de nieuwsbrief mag schrijven!

Mijn naam is Sonia van der Eijk en ik woon met Jan en zijn 3 kinderen en mijn 2 kinderen in Rijpwetering. Momenteel werk ik bij Dobbe Transport in Roelofarendsveen en voorheen bij mijn ouders op de onze Bromeliakwekerij in Woubrugge.

Een plekje geven
Voorjaar 2020 veranderde de wereld voor mij en pas later kwam ik erachter dat het al veel langer aan de gang was. Doordat ik 10 jaar eerder al niet mee was gegaan in het rijksvaccinatieprogramma voor mijn kinderen, kon ik het coronaverhaal ook al snel een plekje geven. Maar het gaf me ook veel frustratie!

Gelijkgestemden ontmoeten
21 juni 2020 ging ik voor het eerst naar een grote demonstratie op het Malieveld, samen met mijn moeder, die daar al bekend mee was vanuit de gele hesjes. Daar ontmoette ik zoveel gelijkgestemden uit het hele land en dat voelde goed. Natuurlijk moesten zulke mensen ook in de buurt wonen en dat viel me ook op door de reacties die ik op Kaag en Braassem Nieuws las. Die mensen heb ik benaderd en zo zijn we in augustus 2020 gestart met Kaag en Braassem in Verzet, wat al snel Kaag en Braassem in Verbinding werd. We kwamen regelmatig bij elkaar en maakten activistische plannen, bijvoorbeeld met een mooie flyer voor de Veense kermis die vanwege corona niet doorging. Daarnaast waren we actief met witte pakkenmarsen in de regio, stickers en flyers plakken, bezochten we demo’s, organiseerden er zelfs eentje met Frank Ruesink in Leiden en hielden feestjes. Ook ben ik in die begintijd gestart met het verspreiden van armbandjes met de tekst ‘Feel free to Come Closer’ en andere teksten. Dat gaf echt positieve energie die ik nodig had in de duistere tijden.

Van huis naar kwekerij
Eerst was ons huis een ‘wappiebolwerk’ maar toen we met steeds meer waren, kwam de ruimere kwekerij in zicht. Daar hielden we mantra-middagen, lezingen en bijeenkomsten over allerlei onderwerpen. Ook ontstond er een sportclub, moestuingroep en muziekvereniging.

Society 4.0
Eind 2021 hoorde ik van de visie van Bob de Wit over Society 4.0, maar kreeg hier niet genoeg mensen enthousiast voor om dit op te zetten in eigen gemeente. Ondertussen had ik bij een zorgbijeenkomst in Roelofarendsveen Larissa leren kennen en zo kwam ik in contact met Nieuw Alphen. Heerlijk om weer lekker constructief bezig te zijn en te bouwen aan iets nieuws!

Nieuwe samenleving bouwen
Al snel kwam ik bij het domein Voedsel terecht, mede vanwege de moestuin die we in de kas hadden. Maar ook de andere domeinen vond ik reuze-interessant. Momenteel zit ik vanuit het domein Voedsel in de werkgroep Kruiden, opgestart door het domein Gezondheid. Erg leuk om te zien hoe enthousiast en gedreven iedereen is op z’n eigen manier. En ook leuk om te zien dat er prachtige initiatieven ontstaan vanuit de domeinen. Contact met mensen hierover uit andere regio’s is ook heel leerzaam, heb ik gemerkt. Zo zijn we pas op bezoek geweest bij de voedseluitgifte in Oegstgeest.

Laten we met deze mooie club mensen, met al onze verschillen, aan een mooie nieuwe samenleving blijven bouwen!!

Graag zou ik meer bijeenkomsten en activiteiten van Nieuw-Alphen bezoeken, maar het is zo druk met alles. Want naast bouwen, kan ik het actievoeren ook niet laten! Daarom geef ik de pen graag door aan medestrijder Mariette, waar ik al veel mee beleefd heb de afgelopen jaren.

Lezen over onze andere leden? Klik hier.

Onze leden deel 8 | Sonia