Bijeenkomst op te starten voedselcoop  – 20 januari 2023

Gewoon doen
Ik weet het nog als de dag van gisteren: zaterdagochtend 2 juli 2022 was onze eerste keer. De eerste voedseluitgifte vanuit Domein Voedsel van Nieuw Alphen. Spannend, nieuw, zoekend naar hoe we dit met elkaar konden vormgeven. Na ruim een halfjaar voorbereiden besloten we de sprong te wagen en het “gewoon maar te gaan doen”.

Relaties leveranciers
De afgelopen periode hebben we hard gewerkt, gebouwd aan de relatie met onze leveranciers, ons deelnemersbestand uitgebreid en ons assortiment vergroot.

We zijn trots op wat we inmiddels hebben gerealiseerd. In november hebben we een enquête gehouden onder de deelnemers om feedback op te halen over de huidige gang van zaken. We hebben daarop veel nuttige input gekregen.

Oprichten voedselcoöperatie
Nu wordt het tijd voor een volgende stap. Immers bij de start van Nieuw Alphen hebben we met elkaar afgesproken dat “ondernemingen” die ontstaan vanuit Nieuw Alphen op enig moment zelfstandig moeten worden. 2023 lijkt ons een mooi jaar om een echte voedselcoöperatie te gaan oprichten.

Daarom zijn we vrijdagavond 20 januari samen met onze (potentiële) leden in gesprek gegaan over hun wensen en ideeën voor een voedselcoop. Aan dialoogtafels gingen deelnemers aan de hand van vragen met elkaar in gesprek over allerlei verschillende aspecten van een voedselcoop. Er ontstonden mooie gesprekken en we hebben met elkaar veel input verzameld. Voor degenen die niet bij de avond aanwezig konden zijn bestond de mogelijkheid hun eigen feedback in te sturen.

De komende periode gaan we gebruiken om al deze informatie samen te vatten. Dit document zullen we delen binnen de voedseluitgifte groep. Over een week of 6 zullen we een vervolgbijeenkomst organiseren, waarbij we een stap concreter zullen worden. Uiteindelijk moet dit leiden tot een businessplan en een voorstel aan (potentiële) leden om te gaan deelnemen aan de op te richten voedselcoop.

 

Babs van Camp, Domeincoördinator Voedsel

Bijeenkomst op te starten voedselcoop – 20 januari 2023
Getagd op: