Big Tech vrij – verslag ICT-lezing 14-10-2022

Personal data – de gevaren

14 oktober was het dan eindelijk zover: de Big-Tech lezing van domein ICT. Rob en Nick legden uit wat Big-Tech nou eigenlijk betekent, al bleek een aanzienlijk deel van de aanwezigen daar wel aardig van op de hoogte. Waar ze wat minder over wisten is wat voor data over de gebruikers van smartphones en computers wordt verzameld en de manieren waarop. Ook werd er uitleg gegeven waarom we dit eigenlijk niet zouden moeten willen en wat mogelijke gevolgen zijn van het gebruiken van deze persoonlijke data.

De vraag is of we ons meer zorgen moeten maken over Big-Tech of wat voor rol de overheden spelen bij de verzameling van deze data en met deze data. Er vindt namelijk ook een stevige lobby plaats bij de (de)centrale overheden vanuit Big-Tech voor de inzet van hun diensten, waarbij al deze data wel erg goed van pas komt.

Verschillende smaken

Sommige aanwezigen gaven achteraf aan dat ze geschrokken waren van de informatie die we soms onbewust afstaan en op welke manieren daar gebruik en misbruik van gemaakt wordt. Er werden wat voorbeelden van producten en technologieën gegeven welke kunnen bijdragen aan een privacy vriendelijke en veiligere online-ervaring. Uiteraard werden er nog voorbeelden gegeven over hoe Android telefoons Google vrij (deGoogled) kunnen worden gemaakt en welke opties er dan zijn om uit te kiezen.

Voor de pc’s en laptops werd Linux als alternatief aangedragen en ook daarbij wat voorbeelden van applicaties en welke ‘smaken’ er allemaal zijn. Al met al een informatieve en leerzame avond.

Feedback

Er kwam aan het einde van de sessie veel positieve feedback. Er bleek vooraf al interesse in deze sessie uit andere regio’s en Gouda gaf aan het einde van deze sessie al aan dat ze graag nog zo’n lezing in Gouda willen laten plaatsvinden. Wordt zeker vervolgd dus!

Spin-off

Voortgekomen uit deze lezing is de Telegram groep “HoA ICT Repair café”.

doe mee via deze link: https://t.me/+onG8J5Ca7rM0M2U8

In deze groep wordt informatie over Big-Tech vrije oplossingen gedeeld en vanuit de gemeenschap hulp geboden bij allerhande ICT-gerelateerde problemen. De bedoeling is dat er in de nabije toekomst een forum gaat komen waarop deze zaken wat overzichtelijker gedeeld kunnen worden, met behoud van historie. Verder gaan met enige regelmaat echte repair café’s georganiseerd worden waarbij computers voorzien kunnen gaan worden van Linux. Ook wordt hulp geboden bij installatie van programma’s of uitleg over bepaalde zaken gegeven. Ook hier willen we de community bij betrekken, maar er zijn ook wat professionele ‘nerds’ voorhanden als het iets te ingewikkeld wordt. Goede ontwikkelingen voor onze gemeenschap dus op ICT gebied!

 

Door Nick, domeincoördinator ICT, ict@nieuwalphen.nl

Big Tech vrij – verslag ICT-lezing 14-10-2022