Zondagmiddag 22 september 2024 hebben we een klankschaalsessie ontvangen van René Klever in de yogastudio van Anja.

Starten met de trommel

Iedereen kwam enthousiast binnen, op zoek naar een plekje op zijn eigen mat. Sommige mensen met een gevoelige rug konden een extra matje en/of rolletje krijgen als extra ondersteuning. Toen iedereen zich hadden geïnstalleerd heeft René uitleg gegeven wat hij gaat doen. Je kan de sessie zowel zittend als liggend ervaren. De meeste mensen kiezen er voor om het liggend te ervaren.

Hij legde uit dat hij begint met het trommelen en eindigt met de trommel. Zoals je op de foto hieronder ziet, zit René in een klein hoekje met al zijn instrumenten om hem heen. Hij is dan helemaal in zijn element.

Zelfgemaakte instrumenten

De klanksessie duurde ongeveer 5 kwartier. Na de klanksessie was er gelegenheid voor een kopje thee. Tijdens de thee kon iedereen vragen stellen over de instrumenten. Sommige instrumenten zijn zelfgemaakt en andere zijn her en der op de kop getikt. René zijn passie is muziek, dus hij vertelde enthousiast en graag over de werking van zijn instrumenten en wat hij zelf heeft gemaakt.

Ikzelf heb ook de klanksessie bijgewoond, uiteraard heb ik dat al heel veel meegemaakt.

Persoonlijke ervaring

Het ervaren van klanken kan heel persoonlijk zijn afhankelijk van hoe je in je vel zit. Deze keer heb ik de klanksessie als heel relaxt, rustig en totaal in harmonie meegemaakt. René begon rustig en bouwde de klanken rustig op.

Gevoel van eenheid

Wat ik bijzonder vond aan deze klanksessie om te zien en te voelen hoe het voor iedereen vanzelfsprekend was om lekker in je lichaam aanwezig te zijn en te voelen wat de klanken in je lichaam doen. Elke groep is weer anders, en dat heeft uiteindelijk ook zijn doorwerking in de groepsenergie. De energie wordt met elkaar opgebouwd. Heerlijk in overgave op de mat en René produceert de klanken. Het gaf mij een gevoel van eenheid.

Iedereen ging blij en tevreden naar huis. Ook René kijkt met een goed en warm gevoel terug aan deze sessie met al deze lieve mensen die aanwezig waren.

Anja Hoogenboom

Verslag klankschaalsessie d.d. 22 september 2024