Straling in kaart brengen

In deze eeuw is de EMF straling, door smartphones en masten, exponentieel toegenomen. En met de komst van de smartcity zal het nog erger worden. Met allerlei onzichtbare gevolgen.

Daarom zijn ook wij aangehaakt bij het initiatief om de straling te meten en in beeld te brengen, op de EMF kaart Nederland: https://emfkaart.nl/

Inzicht op straatniveau

Met EMF kaart krijgen we inzicht in de straling op straatniveau. In verschillende delen van het land zijn meetgroepen ontstaan om het eigen gebied in kaart te brengen. Wekelijks worden er nieuwe metingen toegevoegd. Bij het meten volgt iedereen hetzelfde protocol en gebruikt iedereen eenzelfde type geijkte meter.

In de maand september hebben René en Anja, Ewout en Larissa en Freek en ik metingen verricht in Alphen aan den Rijn Woubrugge en omgeving Ter Aar. Wanneer je op bovenstaande link klikt, zie je bij “direct naar” dat Alphen aan den Rijn als blokje is toegevoegd aan steden waar gemeten is.

 Gewapend met informatie

Gewapend met de van de groep Zeist geleende meter gingen Freek en ik aan onze kant van Alphen metingen verrichten. Op de fiets togen we naar de eerste rotonde. We waren, naast de meter en onze administratie, gewapend met informatie en flyers, voor het geval mensen ons vragen zouden stellen. We trokken onze oranje hesjes aan, zodat we goed zichtbaar waren voor het passerend verkeer. Eerlijk gezegd zag dat er best professioneel uit. Wellicht was dat de reden dat we nauwelijks vragen kregen. Behalve van een stel hard doorfietsende pubers die op de vraag wat we aan het doen waren reageerden met “Oooh we gaan allemaal dood!”.

 Intensief klusje

Het meten is een intensief klusje, waarbij we steeds dezelfde handelingen opnieuw verrichten, maar dan aan de andere zijde van het kruispunt of de rotonde. Voor een correcte meting is het daarbij van belang dat je minimaal op 2 meter afstand blijft van objecten als mensen, bomen, paaltjes, verkeersborden, verkeerslichten en electriciteitskastjes. Dus steeds weer was het zoeken naar een goed plekje. Zo is het woord “grasfalt” ontstaan. Een plek waar een soms gras groeit en soms asfalt ligt.

 Oranje hesjes

Na afronding van een meting stapten we beiden, met onze oranje hesjes nog aan, op onze elektrische fiets op weg naar de volgende locatie. We zagen er (al hoewel zonder helm) blijkbaar uit als een paar boomers op fietstocht. Wat de reactie “Goed zichtbaar hoor!” opleverde van wederom een stel pubers.

Resultaten

Zoals aangegeven zijn de resultaten van de metingen van onze groep zichtbaar op de kaart en hopen we dat we met onze metingen bijdragen aan bewustzijn over straling. En nu op naar de volgende stap: het overtuigen van beleidsmakers en beïnvloeders van het gevaar hiervan.

Namens Domein Wonen

Babs

Domein Wonen | Nuts | Noodplan meet straling in Alphen e.o.